11:49
Гід вступом 2023: як стати студентом магістратури?

Продовжити навчання після бакалаврату або у короткий термін отримати ще одну вищу освіту – це про вступ до магістратури. Приймальна комісія Маріупольського державного університету активно консультує бажаючих, щоб вони навчальний рік розпочали у статусі студентів.

Пропонуємо ознайомитися з гідом «Як стати студентом магістратури» і не загубитися у датах, нюансах подачі заяв на омріяні спеціальності та переліку документів для зарахування.


Етап 1. Реєстрація електронного кабінету і подача заяви на проходження вступних випробувань


Вступна кампанія розпочнеться 1 липня. Саме від цього дня стартує реєстрація особистих електронних кабінетів на сайті vstup.edbo.gov.ua. Особистий кабінет – це майданчик, який виступає посередником між вступником і приймальною комісією закладу вищої освіти, тому правильне наповнення його інформацією – один із відповідальних етапів.


Для реєстрації електронного кабінету потрібно зазначити номер, пін-код і рік отримання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) або єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ), а також серію і номер диплому бакалавра, спеціаліста або магістра. У разі відсутності сертифікату ЄВІ/ЄФВВ необхідно поставити позначку у відповідному полі та зареєструвати кабінет із паспортом.


Вступ за результатами фахової співбесіди замість ЄВІ та ЄФВВ можливий тільки на базі диплому спеціаліста або магістра. Такі вступники беруть участь у конкурсі для навчання за контрактом. У разі, якщо абітурієнт раніше не здобував вищу освіту за кошти держзамовлення, він може претендувати на бюджет. Винятком є спеціальність «Право», вступ на яку можливий тільки з дипломом бакалавра права, а також спеціальність «Публічне управління та адміністрування», бюджетне навчання на якій здійснюється за замовленням Національного агентства України з питань державної служби.


Фаховий іспит замість ЄФВВ складають абітурієнти, які НЕ планують подавати заяви на вступ для навчання на спеціальностях «Економіка», «Політологія», «Психологія», «Соціологія», «Облік і оподаткування», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Менеджмент», «Маркетинг», «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Міжнародні економічні відносини». Випускники Маріупольського університету 2023 року, які вступають на спеціальність «Журналістика» своєї Альма-матер з дипломом бакалавра журналістики, також можуть скласти фаховий іспит замість ЄФВВ.


Подача заяв на участь у вступних випробуваннях відбуватиметься через електронний кабінет з 3 липня і триватиме до 14 липня (для участі у конкурсі на бюджет) та до 28 липня (для участі у конкурсі на контракт). Вступник зможе скласти іспит чи співбесіду у дистанційному форматі в один із днів у період з 17 липня до 14 серпня.


З програмами фахових іспитів можна ознайомитися за цим покликанням, а з програмами фахових співбесід – у цьому розділі на сайті МДУ.


Етап 2. Подача заяв на вступ та умови участі у конкурсному відборі на бюджет


Подача заяв на вступ через електронні кабінети розпочнеться 31 липня і триватиме до 21 серпня. У цей період важливо встигнути тим абітурієнтам, які прагнуть взяти участь у конкурсі на навчання за державним замовленням. Максимальна кількість заяв, які подає вступник до закладів освіти на бюджет, становить 5, на контракт – не більше 20.


Для участі у конкурсному відборі на місця державного замовлення мають змогу брати участь ті вступники, у яких конкурсний бал за результатами вступних випробувань дорівнює не менше ніж 130.


Варто відзначити, що цього року до кожної поданої заяви абітурієнт додає мотиваційній лист – інформацію про особисту зацікавленість навчатися у закладі вищої освіти.


У цьому році особлива підтримка Міністерства освіти і науки України надається спеціальностям «Дошкільна освіта» та «Початкова освіта». Вступ на контракт за цими спеціальностями можливий тільки за наданням мотиваційного листа.


Маріупольський університет пропонує велику кількість сучасних і затребуваних на ринку праці спеціальностей. З описом освітніх програм можна ознайомитися у католозі.


Етап 3. Рекомендація на вступ і перелік документів для зарахування


Дізнатися, чи отримав вступник рекомендацію на бюджет можна буде до 26 серпня, на контракт – до 30 серпня. Щоб виконати вимоги до зарахування потрібно підтвердити вибір місця навчання в електронному кабінеті за допомогою кваліфікаційного електронного підпису (КЕП) вступника. У разі неможливості отримання КЕП потрібно звернутися до приймальної комісії обраного вишу для написання заяви.

 

  • паспорт,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків,
  • військовий квиток (для військово зобов’язаних),
  • документ про здобуту освіту і додаток до нього,
  • результати ЄФВВ та/або ЄВІ,
  • довідку ВПО (за наявності),
  • фото розміром 3х4 см.,
  • договір про навчання (укладається за допомогою приймальної комісії),
  • договір про оплату навчання (для тих, хто вступає на контракт).


Рекомендовані на бюджет повинні виконати вимоги до 29 серпня, щоб не втратити можливість навчатися за держзамовленням. Від абітурієнтів, рекомендованих на навчання за контрактом, документи приймаються не пізніше 2 вересня.


Контакти приймальної комісії Маріупольського університету для консультацій:

Телефони: (096) 743-74-43, (073) 743-74-43, (066) 343-74-43, (0629) 58-70-52

E-mail: [email protected]

Телеграм-бот: MRPL Unibot

Графік роботи: Понеділок – п’ятниця: з 9:00 до 16:30

Переглядів: 125 | Додав: Деканат | Рейтинг: 0.0/0
uCoz